Logo

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 11 Μαΐου

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά σήμερα, Δευτέρα 11 Μαΐου, τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, δύο από τις σημαντικότερες μορφές της χριστιανικής ιεραποστολής, που συνέδεσαν το όνομά τους με τον εκχριστιανισμό των σλαβικών λαών.

Οι δύο αδελφοί από τη Θεσσαλονίκη υπήρξαν λόγιοι, ιεραπόστολοι και φωτιστές των Σλάβων. Με βαθιά μόρφωση και ισχυρή πνευματική κατάρτιση, ανέλαβαν τον εκχριστιανισμό των σλαβικών λαών, μεταφέροντας το μήνυμα του Ευαγγελίου στη γλώσσα που μπορούσαν να κατανοήσουν.

Η συμβολή τους υπήρξε καθοριστική όχι μόνο θρησκευτικά αλλά και πολιτισμικά. Δημιούργησαν το πρώτο σλαβικό αλφάβητο, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη της γραφής, της παιδείας και της λογοτεχνίας στους σλαβικούς λαούς. Για τον λόγο αυτό τιμώνται ως Ισαπόστολοι και Φωτιστές των Σλάβων.

Η δράση τους ξεπέρασε τα όρια της εποχής τους και άφησε βαθύ αποτύπωμα στην ιστορία της Ευρώπης και της Ορθοδοξίας.

Η Ανάμνηση των εγκαινίων της Κωνσταντινούπολης

Η σημερινή ημέρα περιλαμβάνει και την ανάμνηση των εγκαινίων της Κωνσταντινούπολης από τον Μέγα Κωνσταντίνο το 330 μ.Χ., γεγονός που σημάδεψε την ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και του χριστιανισμού.

Ο Άγιος Μώκιος ο Ιερομάρτυρας

Μαρτύρησε για την πίστη του κατά τους διωγμούς, παραμένοντας σταθερός στις χριστιανικές του πεποιθήσεις.

Ο Άγιος Αργύριος ο Επανομίτης ο Νεομάρτυρας

Καταγόταν από την Επανομή και θυσιάστηκε για την πίστη του, αποτελώντας μία από τις μορφές των νεομαρτύρων της Ορθοδοξίας.

Ο Άγιος Αρμόδιος ο Μάρτυρας

Τιμάται για την ομολογία και το μαρτύριό του υπέρ της πίστης.

Οι Αγίες Ολυμπία και Ευφροσύνη οι Οσιομάρτυρες

Διακρίθηκαν για την αφοσίωσή τους στον μοναχικό βίο και το μαρτύριό τους.

Ο Άγιος Διόσκορος ο Νέος ο Μάρτυρας

Υπέμεινε διωγμούς και μαρτύρησε για την πίστη του στον Χριστό.

Σε ποιους λέμε χρόνια πολλά

Την ονομαστική τους γιορτή έχουν όσοι φέρουν τα ονόματα:

  • Αρμόδιος
  • Διόσκορος
  • Κύριλλος
  • Μεθόδιος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ: filathlos.gr


Κατασκευή & Υποστήριξη από την Webcenter