Του Γιάννη Γιαννάκη: Πίσω του δύσκολες νίκες, μπροστά του δύσκολα ντέρμπι
Με την ψυχή στο στόμα ήρθε και πάλι η νίκη για τον ΠΑΣ Γιάννινα σε εντός έδρας παιχνίδι και απέναντι στον τελευταίο της βαθμολογίας Εθνικό Νέου Κεραμιδίου. Δεν παραβλέπουμε, βέβαια, τις σημαντικές απουσίες των Τζίνο και Νικολιά, του καλού Λώλη των τελευταίων αγωνιστικών ή ότι δεν ξεκίνησε από την αρχή ο Μπακαδήμας, αλλά με τα «αν» και «ίσως» δεν κάνεις πρωταθλητισμό.
Αναγκαστικά θα πορευτούμε αγώνα με τον αγώνα, έτσι όπως πάνε τα πράγματα, χωρίς μακροπρόθεσμες προβλέψεις. Αλλά για να συνεχίσουμε να μιλάμε για πιθανότητες ανόδου, ο ΠΑΣ χρειάζεται σερί νικών ως το τέλος του 2024 με Ηρακλή (σ.σ. που ζεστάθηκε με την εύκολη νίκη επί του ΠΑΟΚ Β’ στο ντεμπούτο Δερμιτζάκη), Νίκη Βόλου, Μακεδονικό και Καμπανιακό. Υπό προϋποθέσεις μπορούν να γίνουν όλα αυτά, αλλά απαιτείται ακόμα περισσότερο πάθος, φλόγα και προσπάθεια, γιατί στο ματς με τον Εθνικό Κεραμιδίου έλειψαν από αρκετούς παίκτες αυτά τα χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, στη μεταγραφική περίοδο πρέπει να γίνουν πράματα και θάματα για να αντέξει η ομάδα μέχρι τέλους! Έχουμε ξαναγράψει ότι χρειάζεται γρήγορο στόπερ, έμπειρο αριστερό μπακ, έμπειρο αμυντικό χαφ για να αντικατασταθεί ο «φευγάτος» Τζίνο, σίγουρα έναν δημιουργικό χαφ και έναν ακόμα εξτρέμ.
Ακόμα κι αν η διοίκηση αποφασίσει να διαθέσει πολλά χρήματα για όλες αυτές τις μεταγραφές, για να μπορέσουν να βγουν όλες πετυχημένες και να βοηθήσουν τον ΠΑΣ, θα πρέπει η διοίκηση να τους φέρει από Δεκέμβριο στα Γιάννενα. Είναι πολύ σημαντικό οι παίκτες αυτοί να έχουν χρόνο να προετοιμαστούν για να παίξουν καί τα 12 παιχνίδια ως το τέλος της σεζόν. Αν ο στόχος είναι να πάρουμε μόνο 2 καλούς παίκτες, τέλος Ιανουαρίου για τα 8 ματς των πλέι οφ, ας μην περιμένουμε πολλά.
Πάντως διακρίνουμε και μερικά αισιόδοξα σημάδια. Ανεξαρτήτως εμφάνισης, οι παίκτες καταφέρνουν και κάνουν τα αποτελέσματα που θέλουν και αποκτούν αυτοπεποίθηση. Και μάλιστα στο τέλος πανηγυρίζουν με τον κόσμο, πανηγυρίζουν και στα αποδυτήρια, με τη μουσική στη διαπασών. Αν οι παίκτες μπορούν με τέτοιες νίκες να “χτίσουν” ψυχολογία, σ’ εμάς τους απ’ έξω δεν πέφτει λόγος. Προφανώς η συντριπτική πλειοψηφία των απ’ έξω έχει ζήσει μεγάλες στιγμές με την ομάδα και μεγάλες νίκες, οπότε μοιάζουν παράξενα τα “ΟΛΕ-ΟΛΕ” σε αυτονόητες νίκες με Κεραμίδια και Καμπανιακούς. Είχε πει κάτι ωραίο, όμως, ο Βαγγέλης Τζιάρρας πριν μερικές αγωνιστικές, που σε ελεύθερη απόδοση σήμαινε “το παρελθόν είναι παρελθόν, τώρα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το παρόν για να μπορέσει η ομάδα να φτιάξει ένα καλύτερο μέλλον”.
Υ.Γ.: Δεν φταίει ο Θεοδοσιάδης και ο κάθε προπονητής χωριού της Super League 2 που βλέπει το όνειρο ζωής-καριέρας να πάρει βαθμό-βαθμούς επί του ΠΑΣ Γιάννινα να γλιστράει μέσα από τα χέρια του την τελευταία στιγμή. Δικαιολογημένα βγαίνουν και δηλώνουν “δεν άξιζε ο ΠΑΣ τη νίκη” και να μη μας κακοφαίνεται καθόλου. Αν μας κακοφαίνεται, ας προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι και τώρα με δουλειά και αργότερα με μεταγραφές, να ρίχνουμε 5 για να λένε μετά “ήταν τιμή μας που αντιμετωπίσαμε μια μεγάλη ομάδα, ήρθαμε απλά για να το απολαύσουμε”. Με Όγιος και Γιαννίκη κάπως έτσι ανέβηκε ο ΠΑΣ.
Πάμε και στην ατομική κριτική
Βασίλης Αθανασίου: Μία καλή απόκρουση σε μία φάση που προέκυψε από τυχερή σέντρα σουτ του Τουλίκα, από εκεί και πέρα καλές τοποθετήσεις με εύκολες επεμβάσεις και επιτέλους τομηδέν στην άμυνα.
Κάρλες Σόρια: Από την πλευρά του Σόρια ο ΠΑΣ κινήθηκε πολύ στο επιθετικό κομμάτι, ο Ισπανός είχε αρκετά ανεβάσματα, αλλά και δυσκολία κάποιες φορές στις επιστροφές, αφού από εκεί έπαιξε αρκετά το Κεραμίδι, βρίσκοντας κενά. Στο 80’ μετράει ως ασίστ η εκτέλεση του κόρνερ στον Σέποβιτς, οπότε ένα ακόμα γκολ φέτος ξεκινάει από τα δικά του πόδια.
Αλέξανδρος Δούμας: Είχε αρκετό διάστημα να παίξει, φάνηκε ότι δεν έχει προσαρμοστεί στο παιχνίδι του Γκαλεάνο που θέλει στρωτό ποδόσφαιρο, αφού μονίμως έκανε βαθιές μπαλιές στην επίθεση. Δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί και τελικά αντικαταστάθηκε.
Ξενοφών Πάνος: Με τέτοιους αντιπάλους δεν έχει ιδιαίτερα θέματα στην άμυνα, έστω κι αν δεν παίζει από την «καλή» του πλευρά. Μάλιστα μπορεί και γίνεται πιο τολμηρός επιθετικά.
Μιγκέλ Αζίζ: Αν αφαιρέσουμε τα πρώτα 30 περίπου λεπτά που έπαιρνε την μπάλα και την έπαιζε μόνο προς τα πίσω, στη συνέχεια όταν είδε μεγαλύτερη κινητικότητα από τους συμπαίκτες του γύρω του, μοίρασε ωραία την μπάλα, έπαιξε box to box φτάνοντας έξω από την αντίπαλη περιοχή, όπου είχε και 2 σουτ. Το ένα αποκρούστηκε δύσκολα, το άλλο πήγαινε «καρφί» μέσα, αλλά βρήκε πάνω στον Σέποβιτς. Παίρνοντας κι άλλα παιχνίδια και βρίσκοντας ρυθμό θα βοηθήσει πάρα πολύ.
Τιμ Ρίντερ: Επειδή οι δύο στόπερ του ΠΑΣ (Ρίντερ και Δούμας) δεν κατεβάζουν με επιτυχία την μπάλα, τον ρόλο αυτό ανέλαβε ο Αζίζ, οπότε ο Ρίντερ περιορίστηκε στα αμυντικά του καθήκοντα. Σε γενικές γραμμές δεν πιέστηκε και πολύ ο ΠΑΣ, παρά μόνο προς το τέλος, όπου εκεί στάθηκε καλά ο Γερμανός.
Μόριτζ Χάινριχ: Μαζί με τον Κύρκο έπαιξαν ως «οχτάρια» μπροστά από τον Αζίζ. Δεν του ζήτησαν πολύ μπάλα για να τον βοηθήσουν στην κυκλοφορία, εξ ου και τα πολλά γυρίσματα της μπάλας του Άγγλου προς τα πίσω. Μέτρια εμφάνιση θα λέγαμε.
Ιάσων Κύρκος: Πρώτη φορά βασικός ο νεαρός μέσος του ΠΑΣ Γιάννινα, με λίγες συμμετοχές ως τώρα κι ενώ θα έπρεπε μ’ έναν τέτοιο αντίπαλο να δείξει ότι είναι άνετος να αντεπεξέλθει, έκανε πολλά λάθη. Δουλειά χωρίς απογοήτευση για να αρπάξει κάποια στιγμή την ευκαιρία.
Λεωνίδας Μίνα: Περίπου τα ίδια θα λέγαμε και για τον Μίνα, αν και δεν έπαιξε στην θέση που θεωρητικά ξέρει καλύτερα, αυτή του σέντερ φορ. Όμως τη φάση που κάνει στο 23’ την κάνει σε τετ α τετ, όπου εκεί έπρεπε να μας δείξει ότι είναι σέντερ φορ. Αν θέλει να «χωρέσει» στην ενδεκάδα του ΠΑΣ, όπου τον πρώτο λόγο έχουν Μάντζης και Σέποβιτς, πρέπει να αρπάξει κι αυτός την ευκαιρία σε όποιον ρόλο κι αν του αναθέσουν.
Βασίλης Μάντζης: Οι δύο επιθετικοί του ΠΑΣ μία ευκαιρία θέλουν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα. Γι’ αυτό και στην ομάδα πρέπει να δουν πως θα αξιοποιήσουν αυτούς τους παίκτες-δώρο που έτυχε να υπάρχουν στο ρόστερ και που μαζί με τον Σόρια και εν μέρει τον Τζίνο είναι αυτοί που «τρέμουν» οι περισσότεροι αντίπαλοι.
Στέφαν Σέποβιτς: Μπορεί να είναι άφαντος για 89 λεπτά, αλλά στο 1’ που θα πρωταγωνιστήσει θα είναι μέσα στις φάσεις και εσχάτως και στα γκολ. Μακάρι να μπορέσει ο προπονητής να βρει τρόπους να φτάνει πιο πολύ η μπάλα στους Μάντζη και Σέποβιτς.
Αλλαγές:
Μάκης Μπακαδήμας: Έφερε περισσότερη σιγουριά η αλλαγή του στην άμυνα. Έτσι όπως είναι η ομάδα δεν έχει την πολυτέλεια ούτε με το Κεραμίδι να έχει εκτός του Μπακαδήμα.
Τάσος Λούπας: Τον είδαμε σε ρόλο αριστερού εξτρέμ αυτήν τη φορά. Η αλήθεια είναι ότι μπήκε «γκαζωμένος» και ό,τι μπορούσε να δώσει το έδωσε, τρέχοντας και μαρκάροντας συνέχεια. Από δική του προσπάθεια μάλιστα προήλθε το κόρνερ που έφερε το γκολ.
Ορέστης Καλέμι: Κι αυτός έτρεξε αρκετά, κάλυψε κάποιους χώρους με επιτυχία.
Βασίλης Αθανασίου: Δεν μπορεί να κριθεί
Προπονητής
Αριέλ Γκαλεάνο: Ένα πρώτο κρας τεστ το πέρασε επιτυχώς ως τώρα με τη διαχείριση κάποιων εύκολων παιχνιδιών, αλλά και του ντέρμπι με την ΑΕΛ. Κλείνει ένα μήνα στην ομάδα και τώρα που θα έχει επιστροφές παικτών θα κριθεί από το πόσο καλά θα προετοιμάσει την ομάδα αγωνιστικά και ψυχολογικά να πάει να πάρει το ντέρμπι κόντρα στον Ηρακλή του Δερμιτζάκη, που είναι από τους πιο καλούς προπονητές της κατηγορίας.
Το άρθρο Του Γιάννη Γιαννάκη: Πίσω του δύσκολες νίκες, μπροστά του δύσκολα ντέρμπι εμφανίστηκε πρώτα στο Super-FM.