24ωρο «Big Βrother» στην Αττική: Σε ποιους δρόμους της Αθήνας μπαίνουν κάμερες - Στο gov.gr οι κλήσεις
Το ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο για την τοποθέτηση καμερών τροχαίας, αστυνόμευσης και ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας παρουσιάζεται αυτή την ώρα από τους αρμόδιους υπουργούς.
Στην παρουσίαση συμμετέχουν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, καθώς και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
{https://www.youtube.com/watch?v=fbTFvp99ReA}
Το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση καμερών στα φανάρια μέσα στους επόμενους 18 μήνες, με λειτουργία όλο το 24ωρο.
Το υλικό θα μεταφέρεται αυτόματα σε κεντρικό server διαχείρισης παραβάσεων μέσω συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Για την προστασία προσωπικών δεδομένων, οι κάμερες θα καταγράφουν μόνο το πίσω μέρος των οχημάτων, χωρίς να εμφανίζονται οι επιβαίνοντες.
Η διαχείριση των δεδομένων θα γίνεται αποκλειστικά από την Ελληνική Αστυνομία, η οποία θα επιβάλλει πρόστιμα σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε ότι «όλο αυτό λοιπόν το σχέδιο το επεξεργαστήκαμε με τα συναρμόδια Υπουργεία, το Υπουργείο Μεταφορών και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και σήμερα ερχόμαστε να παρουσιάσουμε τα τεχνικά και τα μη τεχνικά σκέλη αυτού του εγχειρήματος».
Όπως είπε ο υπουργός «η Περιφέρεια Αττικής υπέγραψε ήδη τη σύμβαση για 388 κάμερες στην Αττική. Και ερχόμαστε εμείς με 1.000 επιπλέον κάμερες σε Αθήνα και όχι μόνο, γιατί η αστυνομία μας έχει υποδείξει και άλλα επικίνδυνα σημεία να συμπληρώσουμε[…]» υπογράμμισε και τόνισε «Δεν έχει νόημα να βάζεις κάμερες για να γράφεις. Έχει νόημα να βάζεις κάμερα για να μη γίνουν τροχαία, για να προστατέψεις ζωές».
«Από την ώρα που είστε εγγεγραμμένοι στο εθνικό μητρώο επικοινωνίας θα έρχεται αυτόματα ένα SMS ότι ελέγχεστε για παράβαση και την ίδια ώρα το υλικό – φωτογραφίες και βίντεο – θα πηγαίνει στην ΕΛΑΣ όπου ένας αστυνομικός θα βεβαιώνει την παράβαση» περιέγραψε.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαστεργίου η κλήση θα πηγαίνει στη θυρίδα του παραβάτη «που θα πάρει θέση στο wallet του gov.gr, εκεί θα υπάρχει βίντεο και φωτογραφία της παράβασης και θα δίνεται η δυνατότητα είτε πληρωμής είτε αμφισβήτησης».
Ενδεικτικά οι κάμερες θα τοποθετηθούν σε:
- Συγγρού
- Βουλιαγμένης
- Κατεχάκη
- Μεσογείων
- Κηφισίας
- Πειραιώς
- Πανεπιστημίου
- Κορωπίου
- Κηφισού
- Βεΐκου
- Πατησίων
- Αμφιθέας
- Ποσειδώνος
- Θηβών
- Δεκελείας
Όπως δήλωσε προ ημερών ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, «με την εγκατάσταση των 388 καμερών δεν στοχεύουμε στην επιβολή προστίμων, αλλά στη δημιουργία ενός ασφαλούς οδικού δικτύου, προλαμβάνοντας επικίνδυνες παραβάσεις που θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο οδηγούς, επιβάτες και πεζούς· ιδίως εντός του αστικού ιστού»
«Θέλουμε αυτές οι συσκευές να λειτουργήσουν αποτρεπτικά, να ενισχύσουν την υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά και να συμβάλουν στην καλλιέργεια μιας νέας οδικής κουλτούρας στην Αττική. Χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία, να αλλάξουμε την κουλτούρα μας και σε συνεργασία με την κυβέρνηση, προχωράμε στα ζητήματα που αφορούν τα θέματα αστικής κινητικότητας. Εκτιμώ πως αρκετά σύντομα θα έχουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα», τόνισε και πρόσθεσε:
«Εργαζόμαστε καθημερινά προκειμένου να καταστήσουμε τους δρόμους μας ασφαλέστερους. Με όλες τις δυσκολίες που γνωρίζετε σε σχέση με τις αρμοδιότητες και τους πόρους, προσπαθούμε να υλοποιούμε όλα τα αναγκαία έργα που θα προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή, ώστε να μειώσουμε τις τραγικές απώλειες στην άσφαλτο. Και ταυτόχρονα, να συντηρούμε συνολικά 1.733 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, όση σχεδόν δηλαδή η απόσταση από την Αθήνα ως την Οδησσό. Κι αυτό δεν είναι το μόνο, καθώς την ίδια στιγμή έχουμε την ευθύνη συντήρησης 49 υπόγειων διαβάσεων και 108 γεφυρών σε όλη την Αττική».