Ηπειρωτικα Νεα

Νέα έργα στο Ζαγόρι μέσω «Φιλόδημου»

Την υποβολή στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» τριών νέων προτάσεων για σημαντικά έργα, την έντονη διαμαρτυρία του σχετικά με τα προβλήματα με το Κτηματολόγιο που δεν επιλύονται, αλλά και την απόφαση υποβολής εκ νέου για αναγνώριση Μαρτυρικών Χωριών, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου στην τελευταία του συνεδρίαση.

Από τη συνεδρίαση, το απόγευμα της Δευτέρας δεν έλειψαν και οι στιγμές συγκινησιακής φόρτισης όταν έλαβε το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην Δήμαρχος Γαβριήλ Παπαναστασίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην αποχώρηση του, μετά από 37 χρόνια, από τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης και την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Ηπείρου. Τόσο ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, όσο και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Λεωνίδας Τσουμάνης. και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι εξήραν την μακρόχρονη πορεία του και του ευχήθηκαν «καλή επιτυχία».

Τα τρία νέα έργα που θα υποβάλλει ο Δήμος Ζαγορίου προς ένταξη στον «Φιλόδημο», είναι:
-«Αποπεράτωση κτιρίου Κοινοτικού καταστήματος – Αγροτικού Ιατρείου Βοβούσας».
-«Αποπεράτωση κτιρίου Πνευματικού Κέντρου Μηλιωτάδων και δημιουργία κέντρου Τρούφας και Μανιταριών».
-«Προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων, για την δημιουργία ή και αναβάθμιση των στάσεων, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των Δήμων της χώρας».
Με το υπ΄αριθμ. 29/12-3-2019 Προεδρικό Διάταγμα χαρακτηρίστηκαν ως Μαρτυρικά Χωριά στο Δήμο Ζαγορίου οι Τοπικές Κοινότητες Βοβούσας, Ηλιοχωρίου και Λεπτοκαρυάς και συνολικά ανέρχονται, πλέον, σε 15 μαζί με τα 12 που είχαν αναγνωριστεί στο παρελθόν.
Το Δημοτικό Συμβούλιο με την 279/2016 ομόφωνη απόφασή του είχε προτείνει προς το Υπουργείο Εσωτερικών να χαρακτηριστούν ως Μαρτυρικά Χωριά και οι παρακάτω οκτώ Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Ζαγορίου: Καστανώνας, Ανθρακίτης, Καρυές, Δεμάτι, Πέτρα, Φραγκάδες, Λάϊστα και Βρυσοχώρι.
Το Δημοτικό Συμβούλιο εμμένοντας στην αρχική πρότασή του αποφάσισε ομόφωνα να επαναφέρει το αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με πρόσθετα στοιχεία και για τις οκτώ Τοπικές Κοινότητες που δεν έτυχαν αναγνώρισης.
Σε άλλα θέματα ημερήσιας διάταξης το Σώμα ενέκρινε, την Κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020-2023, τους πίνακες Στρατηγικού προγραμματισμού προσλήψεων 2020-2023 (με τις κενές θέσεις του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας και επικύρωσε απόφαση της Οικονομικής για τον ορισμό πληρεξούσιου δικηγόρου, για παράσταση στο ΣτΕ στη συζήτηση της υπ. αρ. 2668/2017 αίτησης ακύρωσης του Δήμου που αφορά στην επιβολή διοδίων στην Εγνατία, στον σταθμό Παμβώτιδας. Επίσης ενέκρινε την 4η αναμόρφωση του προϋπολογισμού με την εγγραφή νέων έργων με πιστώσεις της Περιφέρειας, καθώς και τη συνδιοργάνωση εκδήλωσης με τον Σύλλογο Μανιταρόφιλων Ηπείρου, την Πανηπειρωτική Γιορτή Μανιταριού.

Ξεκινάει το θερινό νυχτερινό ρεύμα

Ο ΔΕΔΔΗΕ υπενθυμίζει ότι θα ισχύσει και φέτος, όπως κάθε χρόνο, από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, το οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση (μειωμένο νυχτερινό), με συνεχές ωράριο (23:00 έως 07:00).

Καταναλωτές που επιθυμούν περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα αυτό, μπορούν να λάβουν πληροφορίες από τον Προμηθευτή τους.

Ξεκίνησε επίσημα η Δημοτική Βιβλιοθήκη στην Άρτα  

Η Άρτα διαθέτει πλέον και Δημοτική Βιβλιοθήκη μετά την τελετή των εγκαινίων το απόγευμα της Δευτέρας. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Άρτας, στην οδό Φιλελλήνων.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση για την έναρξη λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η οποία είναι δανειστική και καλύπτει όλα τα ενδιαφέροντα και όλες τις ηλικίες, ενώ εκεί θα μπορούν να γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων και εκδηλώσεις που αφορούν το βιβλίο. 

Στη βιβλιοθήκη έχουν μεταφερθεί πάνω από 3.500 τίτλοι βιβλίων, ενώ έγινε και η πρώτη δωρεά βιβλίων από τον Φώτη Βράκα, ιστορικό ερευνητή.

Ο κ. Τσιρογιάννης εξήρε και την άριστη συνεργασία που υπάρχει με τους «Φίλους του Βιβλίου» για τη δημιουργία της βιβλιοθήκης.

ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΜΩΥΣΗΣ ΕΛΙΣΑΦ- Με καινοτομία για Παιδεία και Περιβάλλον

ρεπορταζ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Τις προτάσεις για την παιδεία, αλλά και το περιβάλλον παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, όπως προέκυψαν μετά την διαβούλευση των αρμόδιων Επιτροπών της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή». Στόχος της παράταξης, όπως ανέφερε ο κ. Ελισάφ στον τομέα της παιδείας είναι η αναβάθμιση των σχολικών μονάδων και του ρόλου του δήμου, ο οποίος πρέπει να είναι πρωταγωνιστής σε θέματα συνεχούς επιμόρφωσης.


Στις βασικές δεσμεύσεις της παράταξης περιλαμβάνονται:
Ενίσχυση των δομών της δια βίου μάθησης που θα οργανώνει σεμινάρια και διαλέξεις με θεματικές που θα αφορούν θέματα παιδείας, υγείας, πολιτισμού, κοινωνιολογίας, ψυχολογίας κ.α.
Διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την πόλη μέσω στοχευμένων δράσεων.
Συμμετοχή του Δήμου στην προσπάθεια δημιουργίας κέντρου έρευνας και καινοτομίας
Βελτίωση των υποδομών των σχολείων με αλλαγές στην όψη, στο εσωτερικό τους καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο με ενσωμάτωση όλων των διαθέσιμων νέων τεχνολογιών με θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Συνεχής ενημέρωση των μαθητών από ιατρικό προσωπικό για θέματα που άπτονται της διατροφής, της υγείας, καθώς και σε θέματα, όπως τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, καθώς και τη βία
Δημιουργία δομής επαγγελματικού προσανατολισμού υπό την αιγίδα του Δήμου και σε συνεργασία με το γραφείο διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Θα δοθεί έμφαση στα παραδοσιακά επαγγέλματα της περιοχής.
Δημιουργία επιτροπής debate στα σχολεία για τη διοργάνωση αγώνων επιχειρημάτων και πειθούς γύρω από αμφιλεγόμενα ζητήματα.
Ίδρυση Ψηφιακού Μουσείου και Κέντρου Προφορικής Ιστορίας της Ελληνικής Παιδείας στα Ιωάννινα την πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Την Επιτροπή συντόνιζε η Φιλιώ Ζαράχη- Νόκα και μετείχαν οι: Γιάννης Λυκογιώργος, Καλλιόπη Πεταλά- Γκιώκα, Ανδρονίκη Ζούκη, Χρήστος Στογιάννος, Άγγυ Χαρατσάρη, Αθηνά Σούλη- Τόλη και Σοφία Γκάρτζιου.

Οι προτάσεις για το περιβάλλον

Οι προτάσεις της παράταξης για τον τομέα του περιβάλλοντος αφορούν στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, στη λίμνη, στην ανάπτυξη συστημάτων παραγωγής ενέργειας και την προσαρμογή της πολιτικής προστασίας στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των συνεπειών.
Καθοριστικός παράγοντας για ένα πετυχημένο σχέδιο διαχείρισης είναι η ανακύκλωση, με τον κ. Ελισάφ να τονίζει, ότι σήμερα το ποσοστό υλοποίησης είναι σε χαμηλό επίπεδο.
Η παράταξη προτείνει καινοτόμες δράσεις και παρεμβάσεις που σχετίζονται με την ανακύκλωση για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και ειδικά των μαθητών, ολοκληρωμένη μελέτη για την υπογειοποίηση των κάδων του αστικού και εμπορικού ιστού και αναδιάταξη του τρόπου αποκομιδής και ελέγχου των στερεών οικιακών απορριμμάτων.
Στην κατεύθυνση της προστασίας της λίμνης Παμβώτιδας προτείνεται ο συνδυασμός περιβαλλοντικών και πολεοδομικών παρεμβάσεων.
Ακόμη, η παράταξη προτείνει την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, την κατάρτιση δικτύου διανομής φυσικού αερίου και στροφή στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Συντονιστής στην Επιτροπή Περιβάλλοντος είναι ο Απόστολος Φίλης και μετέχουν ο: Βασίλης Ζωγράφος, Αντιγόνη Κατσούρη, Χάρης Δολιώτης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Άγγελος Νάτσικας και Μάριος Βαβάτσικος.


Αναβάθμιση για τα Λιθαρίτσια και το Άλσος

Τέλος, στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο κ. Ελισάφ παρουσίασε και δύο προτάσεις για την αναβάθμιση του πάρκου στα Λιθαρίτσια και το Άλσος, σημειώνοντας ότι για το μεν πρώτο, ο δήμος μπορεί με μικρές δαπάνες να υλοποιήσει παρεμβάσεις στο πάρκο για την αναβάθμισή του ενώ για το Άλσος ανέφερε, ότι μπορεί να διερευνηθεί διεξοδικά, η δυνατότητα χωροθέτησης και κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης.
«Οι υψομετρικές διαφορές που παρουσιάζει ο χώρος του Άλσους, μεταξύ των οδών Βαλαωρίτου και Πουκεβίλ, βοηθούν στην κατασκευή ενός υπόγειου χώρου στάθμευσης», ανέφερε.

Νέα απάντηση για τις αιχμηρές ανακοινώσεις

Καταλήγοντας, ο κ. Ελισάφ απάντησε και σε σχετική ερώτηση για το κατά πόσον ο «πόλεμος» των ανακοινώσεων με τη δημοτική αρχή, υπηρετεί ή προάγει τον πολιτικό πολιτισμό στο πλαίσιο μίας προεκλογικής περιόδου.
«Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τον ολισθηρό κατήφορο της δημοτικής αρχής. Γνωρίζουμε, ότι η λογική του κατήφορου είναι ο πάτος. Καταθέτουμε εποικοδομητικές προτάσεις, θέσεις και ασκούμε κριτική στα κακώς κείμενα, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να συνεχίσουμε τη λογική των ύβρεων και των λοιδοριών. Δεν ταιριάζει ούτε στον δικό μας πολιτικό πολιτισμό, ούτε και στον πολιτικό πολιτισμό της πόλης», κατέληξε.

Παράταση για Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις και καταβολή εισφορών

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών κοινών επιχειρήσεων και οικοδομοτεχνικών έργων, μισθολογικής περιόδου Μαρτίου 2019, που λήγει στις 30 Απριλίου, έως την Παρασκευή, 3 Μαΐου, ανακοίνωσε η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).


Μέχρι την ως άνω ημερομηνία, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των ΑΠΔ και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ και β’ βαθμού, κλπ, μισθολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2019, που λήγει στις 30 Απριλίου 2019.
«Η παράταση κρίνεται σκόπιμη για τη διευκόλυνση των υπόχρεων, λόγω των συνεχόμενων αργιών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς» αναφέρει η διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Μέρα και ώρα των μπαράζ για τις γυναίκες του ΠΑΣ

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, ο αγώνας κατάταξης μεταξύ του ΓΣ Κρόνου Αγίου Δημητρίου και του ΠΑΣ Γιάννινα για τον καθορισμό της ομάδας που θα ανέλθει στην Α1' Εθνική Κατηγορία Γυναικών αγωνιστικής περιόδου 2019-2020 θα διεξαχθεί στις 12/05/19 και ώρα 15.30 στο γήπεδο του Προμηθέα Πάτρας, που βρίσκεται στο Καστελόκαμπο Πάτρας.

Η πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου για τη διάσωση διατηρητέων κτηρίων

Η Περιφερειακή Αρχή εκτιμά ως θετικό βήμα την απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μυρσίνης Ζορμπά για επικείμενη ρύθμιση, με την οποία θα καταστεί δυνατή η εξεύρεση χρηματοδότησης για την αποκατάσταση και διάσωση του διατηρητέου κτηρίου του Μέκκειου Οικοτροφείου. Η απάντηση δόθηκε σε αναφορά που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Καραγιάννης, ύστερα από συνεργασία που είχε με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και την αναλυτική ενημέρωση που έτυχε από το...
---------------EPIRUSGATE Διαβάστε περισσότερα »

ΘΩΜΑΣ ΜΠΕΓΚΑΣ-Το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Καλούτσιανη πρέπει να διατηρηθεί

Συνάντηση του Δημάρχου, τον Περιφερειακό Διευθυντή Ηπείρου και τον Διευθυντή του Κεντρικού Καταστήματος Ιωαννίνων της Εθνική Τράπεζας

 Το Δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, επισκέφτηκαν σήμερα ο Περιφερειακός Διευθυντής Ηπείρου της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος,Σπύρος Κέκελος και ο Διευθυντής του Κεντρικού Καταστήματος Ιωαννίνων, Δημήτρης Παππάς, προκειμένου να τον...
---------------EPIRUSGATE Διαβάστε περισσότερα »

Περισσότερα Άρθρα...

 1. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ-Μετέφεραν πεζόι 48 κιλά χασίς
 2. Βρέθηκε ο δράστης κλοπών από εξωκκλήσια της Ροδαυγής Άρτας
 3. Ένα γλυπτό, μια ιστορία στο Δημαρχείο Πρέβεζας
 4. Τα «Φωτεινά Μονοπάτια» της ΕΡΤ στην Κόνιτσα του Αγίου Παΐσιου
 5. Άρτα. «Λίφτινγκ» σε Αστυνομικό Μέγαρο και Επιμελητήριο
 6. Μελέτη για νέα πρόσβαση σε Κρυοπηγή Πρέβεζας
 7. Το πρώην ελικοδρόμιο Δελβινακίου ιδανικός χώρος για Σκοπευτήριο
 8. Βροντερό «όχι» Θ. Μπέγκα στο κλείσιμο της ΕΤΕ στην Καλούτσιανη
 9. «Πυρά» Στ. Θεοδωράκη σε Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη
 10. ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ:Τελικά, δύο Ultra χωράνε σε ένα Σαββατοκύριακο!
 11. Γιάννης Καραγιάννης: Εξετάζεται νομοθετική ρύθμιση για την αποκατάσταση και διάσωση διατηρητέων κτηρίων
 12. Κοινή σύσκεψη για την κατανομή χώρων κατά την προεκλογική περίοδο
 13. «Ναι» σε «ντιμπεϊτ» της ΕΡΤ από Γ. Ζάψα και Σπ. Ριζόπουλο
 14. Πέντε έργα από Περιφέρεια για βελτιώσεις εθνικών οδών
 15. ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ - «Πράσινο φως» για τους νέους λαμπτήρες τεχνολογίας LED

+ Σας ενδιαφερουν...

val m amo

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

VIDEOS