«Σαρακατσάνικα και άλλα, ανάλεκτα Σαρακατσαναίων»

Συνεχίζεται από τους Συλλόγους Σαρακατσαναίων η έκδοση ποιοτικών εντύπων (βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων) σχετικά με την παράδοσή τους και τρόπο ζωής των προγόνων τους. Πριν από λίγο καιρό εκδόθηκε από την Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου το βιβλίο του φιλόλογου Θεόδωρου Γ. Γόγολου «Σαρακατσάνικα και άλλα, ανάλεκτα Σαρακατσαναίων» το οποίο δημιουργήθηκε ουσιαστικά μέσα από τα φύλλα της εφημερίδας της Αδελφότητας «Σαρακατσάνικα χαιρετήματα».
Τα «Χαιρετήματα», όπως και το περιοδικό «Σαρακατσαναίοι» που εκδίδει συνεχώς από το 1984 η Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου, από τη...
πρώτη στιγμή της έκδοσής τους ίσαμε σήμερα, συνέβαλαν καθοριστικά στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Σαρακατσαναίων όχι μόνον της Ηπείρου, αλλά και όλης της Ελλάδας. Αποτέλεσαν ένα χώρο ζυμώσεων και αναζητήσεων πνευματικών, οι οποίες ώθησαν πολλούς να γράψουν και να καταθέσουν τα βιώματα και τις εμπειρίες τους σχετικά με τον ποιμενικό και νομαδικό βίο των Σαρακατσαναίων. Τα στοιχεία αυτά, άλλοτε παρατίθενται ακατέργαστα ως πρωτογενές λαογραφικό υλικό (μαρτυρίες) και άλλοτε επεξεργασμένα, καθώς αξιοποιούνται λογοτεχνικά ή σχολιάζονται και ερμηνεύονται από διάφορες οπτικές γωνίες, είτε από την πλευρά της λαογραφίας, είτε από εκείνη της κοινωνιολογίας, ή της φιλολογίας. Από τα πρώτα φύλλα μέχρι τα τελευταία έχει συγκεντρωθεί ένα λαογραφικό και ιστορικό υλικό αξιοσημείωτο, που δεν πρέπει να πάει χαμένο. Οι εκδόσεις των συλλόγων δεν αποσκοπούν σε τίποτε άλλο, παρά στην καταγραφή, στη διάσωση και την αξιοποίηση αυτού του υλικού. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο βασικός λόγος ύπαρξης και λειτουργίας τους.
Με την έκδοση βιβλίων- εφημερίδων-περιοδικών καθίσταται πιο αποτελεσματική η διάσωση και διάδοση των πολιτισμικών μας στοιχείων το οποίο είναι και υποχρέωση των πολιτιστικών συλλόγων. Υποχρέωση προς τις επερχόμενες γενεές για να γνωρίσουν την παράδοση μέσα από κείμενα ειδικών επιστημόνων, με βιώματα και εμπειρίες από τον παραδοσιακό νομαδικό τρόπο ζωής των Σαρακατσαναίων. Υποχρέωση επίσης προς την επιστημονική κοινότητα να έχει στη διάθεσή της αξιόπιστα λαογραφικά και κοινωνιολογικά στοιχεία, που μπορούν να αξιοποιηθούν για την αποτύπωση και την παραπέρα μελέτη μιας παραδοσιακής κοινωνίας, για την οποία οι πρωτογενείς μαρτυρίες ολοένα και λιγοστεύουν.
Το βιβλίο «Σαρακατσάνικα και άλλα, ανάλεκτα Σαρακατσαναίων» παρουσιάζεται στις 15 Δεκεμβρίου στα Γιάννενα, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας (Ναπ. Ζέρβα 28-30) και στις 16 Δεκεμβρίου στην Ηγουμενίτσα, στο «Πάνθεον» από την Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου, το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας και την Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν: Ο Γεώργιος Δ. Καψάλης, Καθηγητής Παν. Ιωαννίνων, π. Πρύτανης, ο Γεώργιος Κ. Τσουμάνης, Εκπαιδευτικός, ο Γεώργιος Κ. Καπρινιώτης, Φιλόλογος, ο Παναγιώτης Ι. Γόγολος, Δικηγόρος και ο Θεόδωρος Γ. Γόγολος, Φιλόλογος, Συγγραφέας του βιβλίου.


  • Εμφανίσεις: 23

Καλώ τον Πρωθυπουργό…. «να κόψει το βήχα» του Ράμα!

enti-rama

του Νίκου Νικολόπουλου

Αποτελεί υπέρτατο χρέος όλων μας η υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και όμως διαπιστώνουμε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει παγερά αδιάφορη στην κατάφωρη παραβίαση τους από την Αλβανική κυβέρνηση του Έντι Ράμα εις βάρος του μειονοτικού Ελληνικού πληθυσμού της Βορείου Ηπείρου.

Σήμερα που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης αυτών, κατέθεσα στην Βουλή επίκαιρη ερώτηση και ζητώ να δοθούν απαντήσεις κατά την ώρα του Πρωθυπουργού.

Με την σημερινή κοινοβουλευτική μου παρέμβαση καταθέτω στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τα όσα διαπιστώσαμε με θλίψη και οργή εμείς όλοι που ως προσκυνητές- προσήλθαμε στο ιερό 40ημερο μνημόσυνο του δολοφονηθέντος ήρωα Κωνσταντίνου Κατσίφα, εκεί στα αιματοβαμμένα, άγια χώματα των Βουλιαράτων, εκεί όπου άφησαν τα κόκκαλα τους 13.900 νέα παλικάρια, στις μάχες κατά των εισβολέων του Μουσολίνι. Δυστυχώς, αλλά η απόσταση ανάμεσα στην οικουμενική διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου από τον ΟΗΕ και την πραγματικότητα, είναι τεράστια.

Σήμερα, όμως που είναι η μέρα εορτασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε με έμφαση, ότι η αποστέρησή τους δεν είναι μόνο μια ατομική και προσωπική τραγωδία, αλλά επίσης δημιουργεί συνθήκες εθνικής, κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής, ενσπείροντας τη βία και τη σύγκρουση μεταξύ κοινωνιών και εθνών.

Με την επίκαιρη ερώτηση μου, αναφέρω σήμερα στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος όλα τα συμβάντα στα Ελληνοαλβανικά σύνορα στο συνοριακό σταθμό Μαυροματίου, στα ανακριτικά γραφεία της μυστικής Αστυνομίας των Αγίων Σαράντα και στα μπλόκα των κουκουλοφόρων ειδικών δυνάμεων πριν το χωριό του εθνομάρτυρα Κατσίφα όπου τα εκτελεστικά όργανα της Αντιτρομοκρατικής του Ράμα, με ωμό και αντιδημοκρατικό τρόπο εξακολουθητικά, ποδοπάτησαν και κατ’ εξακολούθηση καθημερινά καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα και προσβάλλουν Έλληνες επισκέπτες και ομογενείς με περισσή αντιδημοκρατική αυθάδεια και φασιστική προκλητικότητα.

Δυστυχώς, από τις διακηρυγμένες αρχές, μέχρι αυτά που βιώνουν αδιαλείπτως στην Αλβανία οι 200.000 αυτόχθονες Έλληνες της Βορείου, υπάρχει ένα χάσμα υποκρισίας και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ως βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ως Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος έχω χρέος να φτάσω μέχρι και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Να αναδείξω σε όλα τα Ευρωπαικά και διεθνή φόρα την βίαιη καταπάτηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων Ελλήνων και Αλβανών πολιτών.

Εμείς οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες πιστεύουμε ότι όλοι μαζί έχουμε την δύναμη της αφύπνισης των αρμόδιων διεθνών οργανισμών, που αν και γνωρίζουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δυστυχώς φαίνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις είναι εξαρτημένοι και χειραγωγημένοι από συμφέροντα και σκοπιμότητες και δεν εφαρμόζουν, τα όσα έχουν συμφωνηθεί και υπογραφεί στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 10 Δεκεμβρίου 1948.

Επίσης, εμείς όλοι μαζί, μπορούμε και πρέπει να ενημερώσουμε όλους τους ευρωπαικούς πολίτες ότι η Αλβανία του Χότζα, του Αλία, του Μπερίσα και του Ράμα είναι εδώ και απέχει «έτη φωτός» από την Ευρώπη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με νωπό ακόμη τα αίμα του Κωνσταντίνου Κατσίφα στου Βουλιαράτες, που αποδεικνύει στην πράξη την ουσία διατήρησης του «εμπόλεμου».

Πιστεύω ότι πρέπει να σταματήσει κάθε διαπραγμάτευση που δίνει μηνύματα υποχωρήσεως από ελληνικής πλευράς. Να θυμίσουμε στους Αλβανούς ότι ισχύει το πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914, το οποίο υπέγραψαν η χώρα τους και οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής.

Να δηλώσουμε ότι η Αλβανία δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, αν δεν σεβαστεί εμπράκτως τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.

Να υπογραμμίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο Βόρειος Ήπειρος, διότι η Ήπειρος είναι μία ιστορικά, γεωγραφικά και πολιτιστικά ενιαία περιοχή με ελληνικό πληθυσμό, η οποία διαιρέθηκε με τα σύνορα του 1913. Θέλουμε φιλικές σχέσεις, αλλά δεν απεμπολούμε την ελληνική ιστορία του βορείου τμήματος της Ηπείρου. Άλλωστε, με το πρωτόκολλο της Κέρκυρας η Αλβανία αναγνώρισε τους κατοίκους των νομών Αργυροκάστρου και Κορυτσάς ως Ηπειρώτες.

Πρέπει να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση Τσίπρα να μπει τέλος στην εγκληματική αδιαφορία η οποία εκληφθηκε από τα Τίρανα ως ένα μείγμα αφέλειας και αδυναμίας.

Δυστυχώς, αλλά , η ελληνική κυβέρνηση, επέτρεψε να μπουν στο ΝΑΤΟ, συναινέσαμε να αρθεί η θεώρηση εισόδου για τις χώρες της Ε.Ε. και εσχάτως ο κ. Κοτζιάς υπέγραψε συμφωνία με την οποία η Ελλάδα αναλαμβάνει την υποχρέωση να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Η απάνθρωπη στάση των Αλβανικών Αρχών δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη και γι’ αυτό καλώ τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα, όπου δει, για να καταδειχθεί η αμετανόητη συμπεριφορά των «πραιτωριανών» του Ράμα, που σκορπάνε φόβο και τρόμο στη Βόρειο Ήπειρο, νομίζοντας ότι οι βαρβαρότητες τους δεν θα έχουν επιπτώσεις.

Η ουδέποτε πλήρως αναγνωρισμένη ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, αισθάνεται έντονη την ανάγκη να σηκώνει ψηλά την ελληνική σημαία και να χτυπάει δυνατά την καμπάνια της εκκλησιάς στα χωριά της Βόρειας Ηπείρου. Δεν πρέπει άλλο να βρίσκεται μονίμως υπό διωγμό και επί δεκαετίες να εκλιπαρεί την Ελλάδα να στρέψει το βλέμμα της προς αυτή και δυστυχώς οι ελληνικές κυβερνήσεις να επιδεικνύουν διαχρονικά, σκόπιμη ή μη, αδιαφορία.

Η Ελλάδα, σταθερά τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής Αλβανίας και των φιλικών διμερών σχέσεων. Ο ελληνικός λαός δεν έχει τίποτα να χωρίσει με τον αλβανικό. Όσοι όμως υποδαυλίζουν τον άκρατο εθνικισμό σε βάρος του γνήσιου πατριωτισμού, καθώς και όσοι δεν πιστεύουν στις πατρίδες και στα έθνη, ας ξέρουν αυτό: Η μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα θα μένει ζωντανή. Και θα αφυπνίζει τον Ελληνισμό!

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας θυσιάστηκε για να μας αφυπνίσει. Ο θάνατός του ήταν μια κραυγή αγωνίας και απόγνωσης για το μέλλον του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Είναι καιρός να στρωθούν και να κάνουν μια στρατηγική συνολικής ρύθμισης των εκκρεμών ζητημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες, με κορυφαίο το θέμα της εξασφάλισης των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, ακόμα και με καθεστώς αυτονομίας.

Η πολιτική της αφέλειας και της αδυναμίας οδηγεί στην καταστροφή και δίνει λανθασμένα μηνύματα στα Τίρανα.

Πρόεδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

  • Εμφανίσεις: 27

To “omnipotent intern simulator” Godly Corp έρχεται στο Steam

Έχετε άραγε σκεφτεί τι θα γινόταν αν ο Cthulhu έπιανε δουλειά σε γραφείο; H TR8 Torus Studios μας παρουσιάζει ένα εξωφρενικό simulator, στο οποίο ο Cthulhu πιάνει δουλειά ως υπάλληλος γραφείου.
  • Εμφανίσεις: 15

Σώστε το Multiverse στο Double Cross της 13AM Games

Οι δημιουργοί του Runbow επιστρέφουν με ένα νέο Action-Adventure/Platformer. Μετά το επιτυχημένο Runbow, η 13AM Games συνεργάζεται με τις Headup Games και Graffiti Games για να παρουσιάσει το νέο της εγχείρημα στα PC και στο Nintendo Switch.
  • Εμφανίσεις: 15

val m amo

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

VIDEOS